Olimpiyat Bayrağı

olimpiyat-bardagi

Olimpiyat Bayrağı Nedir?
Olimpiyat Oyunları’nın bayrağı; beyaz zemin üzerine iç içe geçmiş beş ayrı renkteki beş halkadan ibarettir. Dünyanın beş kıtasını dostluk ve sevgi duyguları içinde birbirine bağlamayı simgeleyen bu halkalardan üçü üstte, ikisi alttadır. Üstteki üç halka soldan sırasıyla mavi, siyah ve kırmızı; alttakiler ise sarı ve yeşildir. Bu renkler önceleri kıtalara göre değerlendirilip, daha sonra ise Uluslararası Olimpiyat Komitesi bu beş rengin Olimpiyat Oyunları’na katılan üye ülkelerin bayrak renklerini simgelediğini açıklamıştır.

Olimpiyat Bayrağı, 1920 Anvers Oyunları’ndan bu yana dalgalanır. Bu bayrak 6-12 Mayıs 1913 günleri arasında yapılan toplantıda Uluslararası Olimpiyat Oyunları’nın kurucusu ve Başkanı Baron Pierre de Coubertin’in teklifiyle genel kurula sunulup, ittifakla kabul edildi.

Olimpiyat Bayrağı, Mavi daire Avrupa‘yı, sarısı Asya‘yı, siyahı Afrika’yı, kırmızı Amerika‘yı, yeşil de Avustralya‘yı yani 5 kıtayı temsil eder. Bu beş kıtanın üzerinde bir tek güneş parlar. Güneş ışınlarından yararlanılarak bir büyüteçle yakılan olimpiyat meşalesi de oyunlar devam ettiği sürece söndürülmez.

Bunu da oku :  Tokyo 2020 Yaz Olimpiyatları

1920 Anvers Olimpiyatları’na, başta Almanya olmak üzere Avusturya, Macaristan, Türkiye ve Bulgaristan, 1. Dünya Savaşı’nı başlatan ülkeler oldukları gerekçesiyle davet edilmedi. İç içe geçmiş 5 halkadan oluşan ve 5 kıtayı temsil eden olimpiyat bayrağı, ilk kez burada göndere çekildi ve ilk kez organizasyonu üstlenen kentin seçeceği bir sporcu tarafından, sporcu yemin töreni yapılmaya başlandı.

olimpiyat-bardak-tutusu
Olimpiyat Bayrağı Töreni
Ev sahibi ülkenin devlet başkanı oyunların açılışını ilan ettikten sonra Olimpiyat bayrağı stadyumun içine yerleştirilir ve Olimpik marş okunur. Genel olarak, bayrak ev sahibi ülkeden önde gelen sporcular tarafından taşınır.

Bayrağı yatay tutma geleneği, İtalya’nın Roma kentinde yapılan 1960 Yaz Oyunları sırasında başladı. Bu değişikliğin neden gerçekleştiğine dair özel bir bilgi bulunmamakla birlikte, bazı olası tahminler vardır.

a) Bu, ülkelerin her birinin bayraklarından daha düşük tutulması için bir saygı işaretidir. Bayrak ulusların birliğini temsil ediyor, bu yüzden alçaltılmış konumu bu kolektif bağın yeniden yerleştirilmesine yardımcı olabilir.

b) Köklerini tarihte bulan başka bir potansiyel sebep daha var. Savaş sırasında, bayraklar kaldırılmadan görmelerini kolaylaştırmak için yatay desenlerle süslendi . Aynı şekilde, Olimpiyat bayrağı bu şekilde sporcuların ve seyircilerin kaldırılmadan da görmelerini kolaylaştırmak için yapılabilir.

Bunu da oku :  Tokyo 2020 yeniden ertelenir mi?

Durum ne olursa olsun, bu geleneğin uzun süredir devam etmesi Olimpiyat bayrağına saygılı olmanın hepsinin önüne geçtiğini göstermektedir.

5/5 - (13 votes)
(Visited 2.569 times, 2 visits today)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir