Hangi kan grubu hangi kan grubuna kan verebilir?

Hangi kan grubu hangi kan grubuna kan verebilir?

Kan Vermenin Faydaları Nelerdir?
☑ Kan vücudun yapı taşıdır, kan vermek kanın yenilenmesini sağlar. Kan vermenin faydaları olduğu gibi acil kan ihtiyacı olan kişilerin yaşama tutunmasında büyük bir rol üstlenebilirsiniz. Kısacası “Bir Damla Kan Bin Umut”.

Kan Vermenin Faydaları (Kan Bağışı)
✓ Kan verildikten bir gün sonra kişi kendini daha iyi hisseder, kan üretimi başlayarak kan hücreleri yenilenir.
✓ Kan bağışından sonra kanda bulunan yağ oranında düşme görülür.
✓ Kan bağışı yapıldıktan sonra; vücudun yağ tutması azalır, metabolizma daha hızlı çalışmaya başlar. Kilo vermeye çalışanlar sadece bu etkilerinden dolayı dahi kan vermek isteyebilir.
✓ Kan verme işleminden önce, vücudunuz kan araması testinden geçerek kendi sağlığınızı da öğrenmiş olursunuz.
✓ Kan vermek psikolojinizin rahatlamasını sağlar.
✓ Düzenli kan bağışı kalp krizi riskini azaltır.
✓ Kan verdikten sonra kanda zararlı maddeler var ise bu sayede giderilir.
✓ Kan veren kişiler kan hücreleri tazelendiğinden gençleşir.
✓ Yorgunluk ve baş ağrısı şikayetleri azalır.
✓ Stresin azalmasını sağlarken yüksek tansiyonu dengeler.
✓ Sağlıklı bir yaşam için yılda iki kez kan vermeniz gerekmektedir.
✓ Aids, Sifiliz, Hepatit C ve B testlerinden ücretsiz bir şekilde yararlanmış olursunuz.

Bunu da oku :  Türk Mantar introsu

Kan Vermek Ne Kadar Sürer?
☑ Kan verme işlemi kaydınızın alınması, muayeneden geçmeniz, kan vermeniz ve ardından yapılan içecek ikramı ile birlikte ortalama yarım saat bir zaman alır.
https://www.sihhat.org


https://youtu.be/PMJV_hsiysg

KAN
Kan, atardamar, toplardamar ve kılcal damarlardan oluşan damar ağının içinde dolaşan; akıcı plazma ve hücrelerden (alyuvar, akyuvar ve kan pulcukları) meydana gelmiş kırmızı renkli hayati sıvı.

Kana; latincede hema, kanı inceleyen bilim dalına ise hematoloji denir. Bu sözcükler eski Yunanca’da kan sözcüğünü karşılayan haimadan türetilmiştir. Kolloit bir madde olup homojen görünse bile, heterojen bir karışımdır. Normal bir erişkinin vücut ağırlığının ortalama 1/13’ünü oluşturmaktadır.

Kan sürekli hareket halinde olan sıvı bir yapıdadır ve kan hücrelerinden oluşur. Bu kan hücreleri, çeşitli şekillerden ve plazmalardan oluşmaktadır. Dış bölümde kalan plazma, kanın hacminin %55’ini oluşturmaktadır. Plazmanın bazı kaynaklara göre %92’lik kısmı, bazı kaynaklara göre ise %90’ı sudan oluşur ve geriye kalan bölümü organik ve inorganik maddeler olan plazma proteinleri, aminoasitler, karbonhidratlar, yağlar, hormonlar, üre, ürik asit, laktik asit, enzimler, antikorlar, sodyum, potasyum, iyot, demir, bikarbonat gibi elementlerden oluşmaktadır. Bunlara NPN bileşikleri de denilir. Plazmanın asıl amacı, kanın dokuların ilgili bölümüne taşınmasını sağlamaktır. Plazmada bulunan katı maddelerin büyük miktarı proteinlerden oluştuğu da bilinmektedir. Plazma yalnızca kanın vücutta dolaşmasına yardımcı olmakla kalmaz. Aynı zamanda, atık ürünlerinde hücrelerden alınmasını sağlar. Plazmanın bileşenleri sürekli olarak yenilenmektedir. Hücrelerin beslenmesine ve atıklarının alınmasına yardımcı olan plazmalar, bağışıklık sistemi hücrelerini de içinde barındırırlar. Kan plazması kendisini 48 saatte bir yenilemektedir.

5/5 - (6 votes)
(Visited 36 times, 1 visits today)

Author: admin

3 thoughts on “Hangi kan grubu hangi kan grubuna kan verebilir?

  1. Kızılay’dan kan nasıl temin edilir?
    Hastaların kan ihtiyacı olduğu zaman (hangi hastanede tedavi görürlerse görsünler,hasta kan bağışçısı olsun ya da olmasın) hastane Türk Kızılayı Kkan Bağışı Merkezlerinden resmi talepte bulunur ve stoklar dahilinde talep edilen kan ihtiyaç sahibine iletilmek üzere hastanelere gönderilir. Hasta ve hasta yakınından herhangi bir ücret talep edilmez.

  2. Bir insan en fazla kaç ünite kan verebilir?
    Kan verecek kişinin 18-65 yaş grubunda olup en az 50kg olması gerekmektedir. Kan bağışında bulunacak kişi, bir seferde en fazla yarım litre kan verebilmektedir.

  3. 1 ünite kan ne kadar?
    Kan alımı işlemi en uygun bölge olan dirsek çukurunda gerçekleşir. Kan alma işlemi yaklaşık 4-8 dk sürer. Her kan bağışında sadece 1 ünite kan bağışlanmaktadır. 1 ünite kan yaklaşık 450 ml ±%10 ‘dir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir