Olimpiyat Yaz Oyunları

yaz-olimpiyat-oyunlari

1-) Yüzme Branşı

Suyun yüzeyinde ve içinde hareket etmeyi ve bir yöne doğru ilerlemeyi sağlayan hareketlerin bütünü. Bir çeşit su sporu. Dünyanın her yerinde yaygın olan zevk ve yarış sporudur. İnsanoğlunun en eski sportif faaliyetlerinden biridir. Yüzyıllardır insanlar yüzme sporunu biliyorlar ve yapıyorlardı. Yüzmeyi insanların kendilerini sularda korumak için öğrenmeleri gerekmektedir.

Yüzme Branşının Amacı
Zamana, suya ve rakiplere karşı en hızlı şekilde ve en kısa sürede, branşın kurallarına ve yarışılan yarışma komitesinin gerekliliklerine uyarak yarışmak.
Sporcu Özellikleri
Uzun ve kısa mesafe yüzücüler için en önemli özellikler uzun bacaklar ve dayanıklı kol yapısıdır. Genellikle geniş omuz yapısına sahip olan yüzücülerin vücutları kalçalara doğru daralır. Kişilik olarak zor antrenman şartlarına dayanıklı, özverili ve suyu seven insanlara uygun bir spor dalıdır.
Branş Kategorileri
Toplam beş yüzme stili vardır.; kurbağalama, sırtüstü, kelebek, serbest ve karışık ( tüm stillerin içinde olduğu ). Kurbağalama, serbest ve sırtüstü stillerinde 50 – 100 ve 200 metre yarışları, serbest branşta 50 – 100 – 200 – 400 – 800 – 1500 metre yarışları, karışıkta ise 100 – 200 ve 400 metre yarışları düzenlenmektedir. Bunun dışında 4 yüzücüden oluşan 4 x 100 metre serbest ve karışık, 4 x 200 metre serbest kadınlar ve erkekler bayrak yarışları vardır.

2-) Yelken Branşı

İnsanoğlunun suyun kaldırma kuvvetinden istifade ederek kullandığı teknelere rüzgarın enerjisini de eklemesiyle oluşan ve önceleri bir ulaşım biçimiyken sonra doğayla mücadelenin ağır bastığı bir faaliyet halene gelen spor dalı. Özellikle açık denizlere kıyısı olan ülkelerin benimsediği yelkenli tekneler, ulaşım ve savaş amaçlarıyla da kullanıldı. Yelkenli bir spor dalı olarak benimseyen ilk ülke İngiltere’dir. 1693 yılında Seamark Cub adında bir kulübün kurulmasından sonra yelken sporu dünyanın diğer ülkelerine de yayıldı.
Yelkenli Tekne
 bir mücadele değil, aksine bir uyum sporudur. Rüzgarı ve denizi anlamayı, rüzgar ve denizle birlikte hareket etmeyi gerektiren tam bir senkronizasyon sporudur.

Branşın Amacı
Yelken sporunda amaç; belirlenen rota da yapılan müsabaka esnasında diğer rakip tekneleri geçmeye çalışmaktır.
Sporcu Özellikleri
Yelken sporcusu yelkenlisini yönetebilmek ve yönlendirebilmek için güçlü kollara ve vücuda ihtiyaç duyacağı gibi yelkenli, su ve rüzgar üçlüsünün uyumu için hızlı düşünebilen, taktiksel manevralar yapabilecek bir kafa yapısına da sahip olmalıdır.
Branş Kategorileri
Kullanılan tekne türüne göre iki farklı kategoriye ayrılır. Boardlar ( Rüzgar ve Uçurtma Sörfü ) ve Dingiller ( hareketli salmalı tekneler ). Olimpiyatlarda yelken branşında, Optimist, laser, laser radial, 420 sınıfı ve techno 293kategorileri yapılır. Olimpik olamayan kategoriler ise Pirat, Dragon, Yat, Uçurtma Sörfü, Funbord ve  12 Kadem Dingil olarak sınıflandırılır.

3-) Kano Branşı

Kano, gidiş yönünde oturan bir ya da birden fazla kişinin kürekle yüzdürdüğü hafif bir teknedir. En eski ulaşım araçlarından biri olan kanoyu ilkel insanlar çevrelerinde buldukları ağaçların gövdesini, gereksinmelerini karşılayacak biçimde oyarak yaparlardı. Günümüzde Afrika’da ve Pasifik Adaları’ nda yaşayan Yerlilerin kütükleri oyarak yaptıkları kayıklara da kano denir.

Branşın Amacı
Belirlenen parkurun kurallar dahilinde en hızlı şekilde tamamlamak bu branşın amacıdır. Kadınlar ve erkekler tarafından bireysel ve ya takım olarak yapılabilir.
Sporcu Özellikleri
Kol kasları güçlü ve esnek sporcuların daha iyi performans sergilediği bir spordur.
Branş Kategorileri
Bu sporda sporcular iki tür tekne kullanır; kano ve kayak. Bu iki kategori arasındaki temel fark, tekneler içindeki duruş ve kürek çekme biçimidir. Kayakta sporcular teknenin içine oturarak iki tarafında da pala olan bir kürek kullanırken, kanoda tek tarafında pala olan tek kürek kullanılır. Sporun yapıldığı parkura göre de ( okyanus, nehir ) 13 farklı şekilde yapılır.

4-) Kürek Branşı

Kürek, belirli ağırlık, belirli boyutlardaki tekneleri, kürekle hareket ettirmeye dayanan su sporu. Önceleri küreği savaş ve ticaret gemileriyle öteki tekneleri suda yürütme aracı olarak kullanan insanoğlu, daha sonra bunu bir spor olarak da benimsedi. Ünlü Latin şairi Virgilius, İÖ 29’da yazdığı bir eserinde kürek yarışlarına değinir. Çağdaş anlamda ilk kürek yarışları 1715’te İngiltere’de, Thames Irmağı’n da İngiliz kayıkçılar arasında düzenlendi, 1829’dan başlayarak İngiltere’ nin iki büyük üniversitesi olan Oxford ile Cambridge arasında geleneksel kürek yarışları yapılmaya başlandı. Kürek sporu İngiltere’den önce Fransa’ ya geçti, oradan da öteki Avrupa ülkelerine yayıldı. Kürek sporu, 1900’dan bu yana Olimpiyat Oyunları’nın resmi programı içindedir.

Branşın Amacı
Tek kişiden sekizli takımlara kadar grupların mücadele ettiği bu olimpik sporda amaç, dengesiz bir tekne içinde kürek çekerek geriye doğru rakibini geçmektir.
Sporcu Özellikleri
Kürek sporu sporcusunda olmazsa olmaz başlıca özellikler; güç, denge, dayanıklılık, teknik ve disiplindir. Uzun boylu olmanın büyük avantaj sağladığı bu branşta diğer branşlara göre daha fazla enerji ve efor sarf edilir.
Branş Kategorileri
Kürek tekneleri çift ve tek kürek olmak üzere iki sınıfa ayrılır. Çift kürek sınıfı; tek çifte, iki çifte, dört çifte ve sekiz çifte olmak üzere sınıflandırılır. Tek kürekte ise iki tek, iki tek dümencili, dört tek, dört tek dümencili, sekiz tek dümencili kategorileri bulunmaktadır. Bu sınıflar dışında hafif kilolu sporcuların yarıştığı kürek müsabakaları da vardır.

5-) Sutopu Branşı

Sutopu, 6 alan oyuncusu biri kaleci, kaleci dahil 7’si oyun icinde, yedeklerle beraber toplam 15 kişiden oluşan (Bench’ tekilerle beraber oyuncu sayısı 13’tür, 2 kişinin adı sadece kadroda yazılıdır.) 2 takımla 2 yarı ve 4 periyot süresince en fazla 20×30 metre boyutundaki havuzda yüzerek ve topu kaleye sokmaya çalışarak suda oynanan bir takım oyundur.

Branşın Amacı
Su topunun son derece basit bir temel kuralı vardır; Suya batmayan topu, rakip takımın kalesine mümkün olduğunca fazla sokmak. 7’şer kişilik iki takım halinde oynanan karşılaşmalar, 33 metreye 20 metrelik havuzlarda yapılır.
Sporcu Özellikleri
Tahmin edileceği gibi bu branş sporcuları mükemmel bir yüzücü olmak zorundadırlar. Oyun içerisindeki başarısı yüzücülüğü ile çok bağlantılıdır. Zorlu antrenman koşullarına alışkın olmayı gerektiren bu spor branşı dünyadaki en sert ilk üç spor içerisinde gösterilmektedir. Sporcular her gün sabah ve akşam olmak üzere antrenman yaparlar.
Branş Kategorileri
Minikler, kadınlar ve erkekler olmak üzere üç ayrı grup olarak kategorize edilmiştir.

6-) Eskrim Branşı

Eskrim Alm. Fechten, Fr. Escrime, İng. Fencing. Kılıç türünden (flöre, epe, kılıç) silahlarla, belli kurallara göre iki kişi arasında bir pist üzerinde yapılan bir nevi saldırı ve savunma sporu.  Ülkemizde “kılıç sporu” olarak tanınır. 1896 yılından beri olimpiyat sporları arasında yer almıştır. Kullanılan silahlara göre; flore, epe ve kılıç olmak üzere üç dala ayrılır. Silahların ucunda rakibe temas için kullanılan metal bir düğme bulunur. Silahlar, müsabıkları yaralamayacak özelliktedir. Pist sahası minimum 12 m uzunluk, 1.8-2 m genişlikte olur.

Branşın Amacı
Karşılaşmada amaç, kılıcın küt ucu ile rakibin belli bölgelerine dokunarak puan almaktır.Müsabakalar, 6 dakikada 5-10 dokunma (tuş) ile sınırlanır. Flöre ve epede dokunmalar elektrik göstergeli bir aletle belirlenir.
Sporcu Özellikleri
Eskrim; çeviklik, sürat, ani karar verme, refleks ve sinir sistemini geliştiren bir spordur.Dolayısıyla sporcu bu özelliklere sahip olur.
Branş Kategorileri
Toplam beş yüzme stili vardır.; kurbağalama, sırtüstü, kelebek, serbest ve karışık ( tüm stillerin içinde olduğu ). Kurbağalama, serbest ve sırtüstü stillerinde 50 – 100 ve 200 metre yarışları, serbest branşta 50 – 100 – 200 – 400 – 800 – 1500 metre yarışları, karışıkta ise 100 – 200 ve 400 metre yarışları düzenlenmektedir. Bunun dışında 4 yüzücüden oluşan 4 x 100 metre serbest ve karışık, 4 x 200 metre serbest kadınlar ve erkekler bayrak yarışları vardır.

7-) Judo Branşı

Judo Öncelikle el, kol, bacak ustalıkları olmak üzere çeşitli vücut hareketleriyle, silahsız olarak, rakibini alt etme sporu. Bu sporda çeviklik büyük ölçüde bir etkendir. Fiziki olarak zayıf olan kişiler yeteri kadar judo biliyorsa kendisinden çok daha kuvvetli olan kişileri yenebilir. Judo, Japonların milli sporu olup, sporda müstakil bir branştır. Japonya kaynaklı bir dövüş sanatı ve bir spor dalıdır. Judo, Jujutsu dan geliştirilmiş ve temel ilkeleri 1882’de Dr.Jigoro Kano tarafından tanımlanmıştır. Judo Japon modern dövüş sanatlarının ilk örneği olmuştur. Gendai Budo (Modern Dövüş Sanatları) geleneksel Japon dövüş sanatları okullarının (Koryu) ilkelerinden geliştirilmiştir.

Branşın Amacı

Judo sporu, mücadelenin iki safhadan oluştuğunu varsayar. Ayakta Tachi-waza ve yerde Ne-waza safhası. İlgilerine göre bazı judokalar bir safhada diğerine göre daha üstünken, birçok judoka her iki safhaya da eşit ağırlık verir.

Ayaktaki safha başlangıç safhası olarak kabul edilen safhadır, rakipler birbirlerini yere atmaya çalışırlar. Rakibi, ayaktayken sırt üstü düşürmek maçı kazanmaktır (İppon-Tam puan). Yer safhasında ise rakibini belirnenen süre içerisinde, yerden kalkamayacak şekilde sabit tutarak(Osaeokomi-Waza) puan alma safhasıdır.Yere atış sonrasında ise 25 saniye (Bu kural 2013 yılı itibari ile 20 olarak değiştirilmiştir.) tutuş yapılırsa, İppon-Tam puan ile maç kazanılır. Ayakta rakibini yere atarak puan alma şekilleri, YukoWaza-Ari adı altında Japonca terimlerle ifade edilir.
Sporcu Özellikleri
Çeviklik ve esneklik en önemli özellikleridir. Saygı ve disiplin bu sporun vazgeçilmezlerindendir.

Bunu da oku :  Tokyo 2020 Yaz Olimpiyatları

8- ) Taekwondo Branşı

Taekwondo dünyanın en eski savunma sporlarından biri. Kendini savunma, savaşçı sanatı olarak bilinir. Çin Kung-fu’sundan ve Japon karatesinden farklı bir spordur. En eski olarak, KoreYarımadasının kuzey bölgelerinde M.Ö. 37’de kurulmuş olan Kogoryo Hanedanlığına ait mezar duvar resimlerinde tekvando izlerine rastlanmıştır. Kore halkı, tekvandoyu saldırganlara ve vahşi hayvanlara karşı savunma, savaşçı sanatı olarak kullandığı gibi, güç ve çeviklik kazanma, zihni ve fiziki sıhhati muhafaza etmek ve geliştirmek maksadıyla bir eksersiz olarak da yapmışlardır.

Branşın Amacı
Taekwondo da amaç bir dizi seri tekme yada yumruk darbeleri ile rakibe vurarak puan almak ve maç sonunda puan üstünlüğü ya da nakavt ile rakibi yenmektir.
Sporcu Özellikleri
Taekwondo Sporcuları güçlü, hafif ve esnek olmak zorundadır. Zihinsel uyum ve dinginlik sporcunun diğer özelliklerindendir. Hızlı ve hareketli bir spor olması nedeni ile sporcu hızlı karar alma ve iyi savunma yapabilme becerisine sahip olmalıdır.
Branş Kategorileri
Taekwondo Poomsae ve Kyorugi adında iki farklı kategoriden oluşur. Poomsae bir kişinin ikili veya üçlü olarak el ve ayak teknikleriyle belirli kurallar dahilinde yaptığı hayali mücadele şeklidir. Kyorugi ise belli sıkletlerde iki sporcunun üç devre üzerinden ikişer dakika ayak ve el teknikleriyle atak ve savunma prensipleri içerisinde yaptıkları mücadeledir.

9-) Boks Branşı

İki rakip arasında düzenlenen yumrukla saldırı ve savunmaya dayanan amatör ya da profesyonel olarak katı kurallar çerçevesinde yapılan bir spor dalıdır. Aynı zamanda boks, güç, dayanıklılık ve ciddi cesaret isteyen bir spor türüdür.

Branşın Amacı
Boksta amaç; iki sporcunun birbirlerini, belirlenen kurallar çerçevesinde yumrukları ile deneyerek hakemlerden puan almaya ve ya rakibi nakavt etmeye çalışmasıdır.
Sporcu Özellikleri
Bir boksörün en çok ihtiyaç duyacağı şey darbelere karşı dayanıklı bir bünyedir. Güçlü yumruklar, hızlı, Çabuk ve Çevik refleksler diğer özelliklerdir. Antrenman disiplinine bağlı, her zaman azimle çalışan ve başarılı olacağına inanı kendine hedef koyan bir sporcu başarıyı yakalar.
Branş Kategorileri
Kadınlar ve erkekler olarak ayrılan boksta müsabakalar, yaş ve ağırlık kategorileri; ne göre de farklılık gösterir. Amatör ve Profesyonel olarak iki ayrı sınıfta yapılır.

10-) Hokey Branşı

Alm. Hockey-(spiel) (n), Fr. Hockey (m), İng. Hockey. On dokuzuncu yüzyılda buz ve çim sahalarda ekipler halinde oynanmaya başlanan bir spor dalı. Birkaç çeşit hokey oyunu vardır.

Branşın Amacı
Hokeyde amaç ucu kıvrık yaklaşık 91 cm uzunluğunda 737 gr ağırlığındaki sopalar [stik] kullanarak topu rakip kaleye göndermektir. Hokeyin açık alanda ya da salonda oynanan iki türü vardır.
Sporcu Özellikleri
Dış saha oyuncuları uzun oyun boyunca uzun mesafeler kat ettiklerinden kondisyona ihtiyaç duyarlar. Kısa alanda süratli koşabilmeyi gerektiren hokeyde, oyuncu kuvvetli, esnek, hızlı, çevik ve elindeki stik ile bütün olmalıdır.
Branş Kategorileri
Hokey kızlarda da erkeklerde de 14 Yaş Altı, 16 Yaş Altı, 18 Yaş Altı, 21 Yaş Altı ve Büyükler olmak üzere 5 farklı kategoride oynanmaktadır.

11-) Hentbol Branşı

Hentbol Bir takımın 6’sı saha, 1’i kalede olmak üzere 7’şer oyuncu ile iki takım halinde oynadığı bir spor oyunudur. Maç içinde sınırsız oyuncu değişiklik yapılabilir. İlk yıllarında büyük stadyumlarda 11 kişilik takımlar halinde oynanan hentbol, 1950’lerden sonra bir salon sporu olmuş ve açık alan hentbolu giderek popülaritesini yitirerek kaybolmuştur.

Branşın Amacı
Oyunda hedef futbolda olduğu gibi topu rakip kaleye sokmak, rakip takımın da gol atmasını engellemektir.
Sporcu Özellikleri
Dar alanda paslaşmalar ve atak yapabilme kabiliyeti yüksek olan, atik, dayanıklı ve hızlı sporculardır.
Yarışmaların Yürütülme Şekli
Karşılaşmalar 30’ar dakikalık iki devre halinde oynanır. Devreler arasında bir mola süresi vardır. Oyuncuların, top ellerindeyken üç adımdan fazla koşması ve topu elinde üç saniyeden fazla tutması yasaktır. Hücum oyuncuları rakip kaleye atışlarını, rakip kalenin kale alanı çizgisinin dışından yapmak mecburiyetindedirler.

12-) Okculuk Branşı

Kökeni insanoğlunun avcılık günlerine dayanan, oku bir yay aracılığıyla hedefe göndermeyi amaçlayan spor dalı. Okçuluk ilk kez 1904 Yaz Olimpiyatları’nda olimpik programa alınmış, 1972’den beri aralıksız olarak programlarda yer almaktadır. Bu branşta ilk dönemlerde Fransa, Belçika ve Büyük Britanya söz sahibiyken, daha sonraki dönemlerde ABD, Rusya, İskandinav ülkeleri, İtalya ve Kore bu ülkeleri izlemiştir. 1931’de kurulan ve halen 140 ülkenin üye olduğu Uluslararası Okçuluk F Federasyonu (FITA – Fédération Internationale de Tir a l’Arc) okçuluk dalında en büyük otoritedir.

Branşın Amacı
Sporcuların çeşitli mesafelerden iç içe sarı, kırmızı, mavi ve siyah renklerle tasarlanmış halkalardan oluşan hedefi merkezden vurarak en yüksek puanı almak amacı ile mücadele ettikleri bir spor dalıdır. Bu spor dalında sporcular rakiplerinden çok kendileri ile mücadele eder. Her atışta daha iyisini yapmaya çalışırlar.
Sporcu Özellikleri
Bu spor dalında fiziksel özelliklerden bahsetmek pek anlamlı değildir. Farklı fiziksel özelliklere sahip bir çok başarılı sporcu vardır. Bu spor dalında en önemli özellikler koordinasyon, dikkat ve nişan alabilme yeteneğidir.
Branş Kategorileri
Bu spor branşında kadınlar ve erkeklerde ayrı ayrı olmak üzere toplamda 4 yaş kategorisinde yapılır. Bunlar sırasıyla şöyledir; Minikler, Yıldızlar, Gençler ve Büyükler. Klasik Yay ve Makaralı Yay sporun iki farklı kategorisini oluşturur.

13-Voleybol Branşı

Voleybol 1885 yılında Amerika’da icat edildi. Holyoke YMCA Okulun’da öğretmenli yapan William Morgan basketbol topunun iç lastiğiyle böyle bir oyunun oynanabileceğini düşündü ve ilk uygulamayı öğrencileri arasında yaptı. 1. Dünya savaşı yıllarında voleybol Uzakdoğu’ya ve Avrupa’ya yayıldı. 1964 Tokyo Olimpiyatlarından itibaren olimpiyat programına alınan Voleybol’da 80′li yıllara kadar SSCB büyük üstünlük kurdu.

Branşın Amacı
Altışar kişiden oluşan iki takımın topu en fazla üç pasta filenin üzerinden geçirmeye ve rakip takımın sahasına düşürmesini sağlamaya ve rakip takımın sayı almasını önlemeye çalışır.
Sporcu Özellikleri
Her oyuncunun güçlü olduğu yönleri geliştirilmeye çalışılmalıdır. Her oyuncunun güçlü olduğu yönleri vardır. Doğal olarak öncelikle oyuncuların zayıf oldukları taraflar giderilmeye çalışılmalıdır. Ancak bununla yetinilmemeli, oyuncuların başarılı oldukları teknik, taktik, moral ve hatta sosyal yönlerini de geliştirerek, takımın başarısına katkıları artırılmalıdır.
Karşılaşmaların Yürütülme Şekli
Bu Voleybol branşında karşılaşmalar kazanılmış 3 set üzerinden oynanır. 25 sayıya ulaşan takım seti kazanır. 24 sayıdaki eşitliklerde 2 sayılık farkı yakalayan takım seti kazanır. Toplam 3 set kazanan ilk takım karşılaşmanın kazananı olur.

14-) Triatlon Branşı

Triatlon üç farklı spor branşının, zaman ayırımı olmaksızın ard arda yapılması ile oluşan yeni bir spor branşıdır. Fiziksel özellikleri sebebi ile kendisine en yakın branş olarak gösterilen Atletizm’den bir hayli farklıdır. Çünkü Atletizm gibi sporun atalarından sayılan Yüzme gibi bir ana branşı ve teknik bir malzemenin kullanılmasını gerektiren bisiklet branşını da içermektedir. Ayrıca Atletizmin branşları olan Dekathlon, Pentathlon ve Hepathlon sporlarında puanlama, Triatlon’da ise süreye karşı yarışma esastır. Bir diğer fark da Triatlon’ nun bu sporların aksine çıkıştan bitime kadar süren bir spor olmasıdır.

Branşın Amacı
Üç farklı spor branşının ( yüzme, koşu ve bisiklet ) zamanlama ayırımı olmaksızın ard arda yapılması ile oluşan bir spor dalıdır. Sporcular belirlenen parkuru belirtilen spor branşlarını mola vermeksizin en kısa zamanda tamamlamaya çalışır.
Sporcu Özellikleri
Bu spor branşını yapan sporcuların en önemli özelliği çok iyi bir yüzücü, iyi bir bisiklet sürücü ve sağlam bir koşucu olmalarıdır. Çok uzun bir parkurda üç ayrı dalda mola vermeden mücadele edeceği için de enerjisini akıllıca ve teknik bir şekilde kullanabilen bir sporcudur. Bu üç spor branşında mücadele eden sporcunun yine üç vazgeçilmez özelliği de Sağlamlık, Sabır ve İstikrardır.
Branş Kategorileri
Yarışmalar sporcuların yaş durumuna ve yarışmanın mesafesine göre kategorilere ayrılır. Yaş durumuna göre; geleceğin yıldızları, yıldızlar, gençler, yaş grupları ( 20 yaştan itibaren her 10 yaşta gruplanır ) elitler şeklinde yarışmalar düzenlenirken, Sprint – Kısa, Olimpik ve Demir adam şeklinde kategorilendirilir.

15-) Tenis Branşı

Tenis dikdörtgen şeklindeki kort adı verilen bir sahada iki veya dört kişi tarafından oynanan bir oyun. Topa raketle vurularak sahanın ortasındaki ağın üzerinden geçirilir. Amaç topa karşı oyuncunun karşılayamayacağı bir şekilde vurarak puan kazanmaktır. İlk defa İngiltere’de çimenler üzerinde oynanan bu oyuna çim tenisi denmekteydi. Bugün sadece tenis olarak adlandırılır.

Bunu da oku :  2024 Yaz Olimpiyat Oyunları, Paris

Her yaşta insan tarafından amatör ve profesyonel olarak oynanan popüler bir oyun olan tenisin oyun kuralları 1913‘te kurulan Milletlerarası Çim Tenis Federasyonu tarafından tespit edildi.

Branşın Amacı
İki veya dört kişi tarafından oynanan bir oyun olan Tenis te amaç; Topa raketle vurularak sahanın ortasındaki ağın üzerinden geçirilir. Topa karşı oyuncunun karşılayamayacağı bir şekilde vurarak puan kazanmaktır.
Sporcu Özellikleri
Zamana dayalı olmayan Tenis sporunda maçlar 1 saat te sürebilir, 4 saat te sürebilir. Bu nedenle Tenis sporcusu uzun maçları çıkarabilecek fiziksel güce ve dayanıklığa sahip olmak zorundadır. Duygularını kontrol edebilmeli ve hızlı karar verebilme özelliğine sahip olmalıdır.
Dünya tenis tarihinin ‘en uzun maçı’nda John Isner ile Nicolas Mahut arasındaki nefes kesen mücadele, 2 gündür tamamlanamamıştı. 3 günde tamamlanan mücadeleyi John Isner kazandı…

16-) Modern Pentatlon Branşı

Modern Pentatlon, aynı gün içinde atıcılık, epe eskrim, serbest stil yüzme, binicilik ve 3 km. koşudan oluşan 5 yarışı içeren spor mücadelesidir. Spor, Union Internationale de Pentathlon Moderne (UIPM) (Uluslararası Modern Pentatlon Federasyonu) tarafından yönetilmektedir.

Branşın Amacı
Yüksek dayanıklılık gerektiren bu sporda, sporcu her spor branşını sadece o sporu yapan sporcuların elit atletleri seviyesinde yapmak durumundadır. Modern Pentatlon beş ayrı oyuna dayanan çoklu disiplinlerden oluşur. Bunlar Atıcılık, yüzme, binicilik ve atletizm in koşu kategorilerinden seçilmiştir. Kadınlar ve erkekler ayrı ayrı ilk dört yarıştaki performanslarına göre değerlendirilirken, en son yapılan koşu yarışında puanlar zaman kazanımına dönüşür. Yani yarışma sonundaki disiplin koşusunda finişi ilk gören sporcu yarışmanın kazananı olur.
Sporcu Özellikleri
Zihinsel, uyum ve fiziksel bütünlüğü sergileme açısından muhteşem bir spordur. Yüzme ve koşma pentatlonun fiziksel yanının temel disiplinlerini oluşturur. Zihinsel yanını Atıcılık, uyum ve zekayı ise Eskrim temsil eder. Binicilikte ise çok tanımadığınız bir ata 20 dakikada uyum sağlamak, kişisel kontrol ve cesareti olan sporcu özelliklerini gerektirir.
Branş Kategorileri
Modern Pentatlon sporcunun yaşına göre 7-10, 11-12, 13-14, 15-16, 17-18, 19-21 ve 21 yaş üstü kategorilerinde yapılır. 19 yaş altı grupları beş disiplinden oluşan sporun her dalını yapmazlar.

17-) Masa Tenisi Branşı

Masa tenisi, yaygın şekilde oynanan bir salon sporudur. Pinpon olarak da bilinen masa tenisi oyunu, 19. yüzyılın sonları ile 20. yüzyılın başlarında, İngiltere’de gelişmiştir.

Masa tenisi, 1900’lü yıllarda İngiltere ve Amerika Birleşik Devletleri’nde selüloit yapılı bir özel top ve tef benzeri gergin raketlerle oynanmıştır. Topun raketlere teması sonucu çıkan “ping-pong” sesleri nedeniyle, yansıma kaynaklı bu isimle de anılmaktaydı. Zaman geçtikçe oyuna ilgi azalmış, ancak 1. Dünya Savaşı’ndan sonra, özellikle İngiltere’de tekrar fazlaca oynanmaya başlanmıştı.

Branşın Amacı
Masa Tenisinde amaç, topu filenin gerisine atarak rakibin atışı karşılayamayacak bir pozisyon yaratmaktır. Bu şekilde alınan sayılar toplamında en yüksek puanı alan sporcu belirlenen set mantığında galibiyetini ilan eder.
Sporcu Özellikleri
Göz ve el koordinasyonu mükemmel olmalıdır. Dayanıklılık, beceri, sürat, motivasyon ve kuvvet çok önemli sporcu özelliklerindendir. Güçlü bacak kasları kısa mesafeden gelen hızlı topları karşılamak için önemlidir. Masa tenisi sporcusunun vazgeçilmez özelliği ise refleksleridir.
Branş Kategorileri
Erkeklerin ve kadınların ayrı ayrı mücadele ettiği müsabakalar, takım ve bireysel olarak yaş gruplarına göre 6 kategoride yapılır.

18-) Halter Branşı

Halter, 19. Yüzyılın sonlarında bir spor dalı olarak ortaya çıkmıştır. 1880 den itibaren birçok şehirde ağır atletizm spor kulüpleri açılmaya başlanmıştır. Bunun üzerine 1891 de Alman Atletizm Spor Federasyonu (AASF) kurulmuştur. 1891 den beri Dünya şampiyonaları düzenlenmektedir. O zamanlar altı ulustan yedi katılımcı ile. 1896’dan beri halter, aralar olsa da Olimpiyat oyunlarının bir parçası. 1896 ve 1904 yıllarında tek ve çift kollu silkme hareketi programa dahildi fakat herhangi bir sıklet dağılımı olmadan. 1920 de tek kollu koparma hareketi ikisi hareket ile birlikte 5 farklı sıklet kategorisinden oluşan bir üçlü yarışa(müsabaka) tamamlamıştır. 1924 olimpiyatlarında bu çift kollu baskılama, koparma, silkmeden ve tek kollu koparma ve silkmeden oluşan beşli yarışla(müsabaka) değiştirilmiştir. 1928 den itibaren tek kollu disiplinler bırakılıp 1972 ye kadar koparma ve silkmeden oluşan çift kollu üçlü yarışmalar yapıldı fakat ulusal şampiyonalarda tek kollu disiplinlerde beşli yarışmalarda bu bir süre daha sürdürülmüştür. 2000 yılında Sydney de ilk kez kadınlarda halter olimpiyat programına dahil edilmiştir ve 1987 den bu yana kadınlar kategorisinde dünya şampiyonaları düzenlenmektedir.

Branşın Amacı
Halter, iki tarafında ağırlıklar olan bir demir çubuğun (bar) koparma ve silkme hareketleri ile havaya kaldırılıp başının üstünde dirseklerini kırmadan tutarak yapılan bir spor dalıdır.
Sporcu Özellikleri
Gelişmiş omuz, boyun, karın ve kalça kasları sporcu için çok önemlidir. Bu nedenle ağır antrenmanlara dayanıklı sporcuların ve disiplinli çalışma özelliğine uygun kişilerin yapabileceği bir spor dalıdır.
Branş Kategorileri
Halter sporu müsabakaları koparma ve silkme olarak iki hareketten oluşur. Koparma’da sporcu halteri tek seferde kaldırır, hakem işaretine kadar başının üstünde dirseklerini kırmadan tutar. Silkme’de ise omuzları üzerinde ağırlığı kısa süre tartar ve daha sonra yukarı kaldırır. Halter de tekniğin yanı sıra özellikle hız, güç, koordinasyon ve hareketlilik başarıyı getirir. Olimpik halter bir kenar spor dalı olarak sınıflandırılabilse bile, kısa mesafe koşucuları ve gülle atıcıları gibi birçok yüksek performans sporcusu, hızlı güç yönleri sebebiyle antrenman programlarında buradaki egzersiz hareketlerini kullanmaktadırlar.

19-) Güreş Branşı

İki kişinin özel bir alanda, belirli kurallara uyarak teknik, kabiliyet ve zekalarını kullanarak birbirlerini yenme mücadelesi.
Tarihte güreşle ilgilenen milletler arasında en eskisi Türkler olmuştur. Bu bakımdan dünya milletlerinin dillerinde “Türk gibi kuvvetli!” sözü, atasözü halini almıştır. Tarihi kayıtlar, güreşin, Yunan ve Romalılardan önce Türkler tarafından yapıldığını tespit etmektedir.

Branşın Amacı
İki sporcunun çevikliğini, güçlerini ve aklını kullanarak birbirlerine üstünlük kurmaya, sırtlarını yere getirerek kazanmaya çalıştıkları bir mücadele sporudur.
Sporcu Özellikleri
Bu spordaki en önemli sporcu özelliği tartışmasız güç ve atikliktir. Gücün rakibe devamlı kullanılması açısından da kondisyon çok önemlidir.
Branş Kategorileri
Dünyada olimpik iki güreş stili vardır. Bunlar Greko-Romen ve Serbest stillerdir.
a) Greko-Romen güreş stilinde belden yukarısı ile oyun taktik edilir. Ayakla oyun yapılmaz ve rakibin hücumu engellenmez. Bu stil Avrupa ülkelerinde yaygındır. Greko-Romen güreş stilini ilk uygulayan Türk
güreşçileri: Koca Yusuf, Kara Ahmet, Hergeleci İbrahim, Filiz Nurullah, Kurtdereli Mehmet, Adalı Halil, Mandıralı Ahmet ve Kara Osman’dır. Türkiye’de bu stil Beşiktaş kulübünde 1903 yılında uygulanmıştır.
b) Serbest güreş stilinde ayaklar dahil vücudun her yeriyle oyun tatbik edilir. Bu güreş stili Türkiye’deki geleneksel güreşlere benzediğinden dolayı ülkemizde daha yaygındır.

20-) Cimnastik ( Jimnastik ) Branşı

Cimnastik ( Jimnastik ) vücudu, fiziksel yapısını düzeltme ve geliştirme amacıyla düzenli hareket ettirme sanatı. Vücudu çevikleştirmek ve güçlendirmek için yapılan alıştırmaların tümü, idman, kültürfizik Erkeklerde yer alıştırmaları, barparalel barfiks halkalar ve kulplu beygir; kadınlarda yer alıştırmaları eşit olmayan çubuklar barfiks denge kalası alıştırmalarını içeren yarışma disiplini

Branşın Amacı
En küçük yaşlarda başlanan branşların başında yer alan Cimnastik Sporu; dayanıklılık, kuvvet, sürat, esneklik, beceri gibi özelliklerin temelini oluşturur. Erkekler ve kadınların bireysel ve takım olarak yarıştıkları bir spor dalıdır.
Sporcu Özellikleri
Uzmanlık alanına göre sporcu özellikleri bu branşta farklılıklar gösterir. Halka sporunda vücudun üst kısmı gelişkinken, ritmik cimnastik yapan kadınlarda esneklik ve kas yoğunluğu yüksektir.
Branş Kategorileri
Cimnastik; artistik, ritmik ( sadece kadınlar yapar ), trambolin, aerobik ve genel cimnastik olmak üzere farklı beş ana branştan oluşur.
Artistik Cimnastik Erkekler : Yer, kulplu beygir, halka, atlama masası, paralel, barfiks olmak üzere altı alet / kategoriden oluşur.
Kadınlar : Atlama masası, kız paraleli, denge ve yer olmak üzere dört alet / kategoriye ayrılır.
Ritmik Cimnastikte; top, çember, lobut, kurdele ve ip olmak üzere beş farklı aletle yarışılır.

21-) Atıcılık Branşı

Atıcılık; tarihin en eski aktivitelerindendir ve bir spor olarak 10. yüzyılda isviçre de tarih sahnesine çıkmıştır. 13. ve 14. yüzyıllarda Almanlar sadece erkeklerin katıldığı atıcılık kulüpleri kurmuşlar ve bu kulüplerde kaval tüfeği ile atıcılık benzeri faaliyetlerde bulunmuşlardır. Kaval tüfeği, modern tüfeğin öncüsü olmuştur. Atıcılığın tam olarak spor haline gelmesi ise silah sektöründe gelişmelerin meydana geldiği 16. yüzyılda mümkün olabilmiştir.

Bunu da oku :  1948 Londra Olimpiyatları'ndaki Türk Düşmanlığı

Branşın Amacı
Hareketli ya da hareketsiz hedefi, silah aracılığı ile vurmak bu branşın amacıdır.
Sporcu Özellikleri
Atıcılık kullanılan silaha göre belirli bir güç gerektirir. Kişinin atış yaparken bir yerine zarar vermemesi ve sakatlanmaması için bu sporu yapacak olan kişilere öncesinde testler uygulanır.
Branş Kategorileri
Erkek ve kadınların ayrı ayrı yarıştığı müsabakalar iki ana kategoriye ayrılır. Değişik mesafelerdeki hedeflere atış yapılan yivlİ-yivsiz havalı ve ateşli silahlarla, sabit hedeflere ya da hareketli hedeflere atış yapılır.

22-) Atletizm Branşı

Atletizm, bir pist veya alanda yapılan, dünyanın en eski sporlarından biridir. Bu oyunlarda atletler koşu, yürüyüş, atlama ve atma yeteneklerini gösterirler. Bu tür etkinlikler, çağlar boyunca tüm dünyada yaygın ilgi görmüştür.

Atletizm, insanın tüm güç ve yeteneğinin neredeyse tümüyle kullanılmasını gerektirir. Atletler birbiriyle yarışırken, aynı zamanda kendi güç ve yeteneklerinin sınırlarını tanır, bunları geliştirmeye çalışırlar.

Pist ve alan atletizmi üç ana dala ayrılır: Koşu, yürüyüş ve alan (atlama ve atma) yarışları.

Atletizm Atlamalar
Amaç : Yüksek atlama ve sırıkla atlama gibi dikey atlayışlarda amaç en yükseğe çıkabilmek, uzun ve üç adım atlayışlarda ise en uzağa gidebilmektir.
Sporcu Profili : Yüksek atlama sporcularının boy uzunluğu ortalamanın üzerinde olmalıdır. Sporcular ayrıca fiziksel olarak zayıf, esnek, hızlı ve ince yapıda olmalıdır. Akrobatik yetenek ve cesaret bu sporu yapacak kişilerde aranan özelliklerdir.
Kategoriler : Üç adım atlama, Yüksek atlama, Sırıkla atlama ve Uzun atlama kategorilerinden ibarettir.
Sporcu Kıyafetleri : Vücudu saran, hareket etmeyi önlemeyecek tek veya iki parçadan oluşan kıyafetler giyerler. Atlama sporcuları müsabakalarda ve antrenmanlarda çivili spor ayakkabılar kullanır. Ayakkabılar atlama stillerine göre özellik bakımından farklılık da gösterebilirler.

Atletizm Koşular
Amaç : Atletizmin koşu kategorilerinde amaç, belirli bir mesafeyi en kısa zamanda kat etmektir. Müsabakalar açık havada 100 metreden baslar ve 42 km den 195 metrelik maratona kadar uzanır. Yürüyüş yarışmalarında ise erkekler 50 km en uzun mesafedir.
Sporcu Profili : Atletizmin koşu branşında mücadele eden sporcuların ortak özelliği hızlı ve güçlü bacaklardır. Sürat koşucuları fırlayıcı bir güce ihtiyaç duyarken, engelli koşu sporcuları, ritimli ve hızlı reflekslere ihtiyaç duyar. Orta ve uzun mesafe koşucuları ise fiziksel ve zihinsel dayanıklılıklarıyla zorlu parkurların üstesinden gelebilir.
Kategoriler : Kısa mesafe 100 m-200 m-400 m , Orta mesafe 800 m-l.500 m , Uzun mesafe 5.000 m-10.000 m ve Maraton , Engelli koşular 100 m engelli , Kadınlar 110 m engelli , Erkekler 400 m engelli ve 3000 m engelli , Bayrak Yarışları 4×100 m – 4×400 m
Sporcu Kıyafetleri : Sürat, bayrak ve engelli koşu yapan sporcular, hıza uygun, vücuda yapışan ek veya Çift parça, kusursuz hareket özgürlüğü sağlayan kıyafetler giyer. Uzun ve 0rta mesafe koşucularıysa mümkün olduğunca serin kalabilme için, dökümlü, hafif şort ve atletler giyer. Bir atletin en önemli malzemesi spor ayakkabısıdır. Yapılan koşuya göre farklı özellikte spor ayakkabıları sporcuların en önemli yardımcılarıdır.

23-) Badminton Branşı

Kaz tüyünden yapılma bir top ve raketle oynanan bir oyun olan Badminton, topun file üzerinden rakip alana atılması ve geri dönmesini sağlamak amacına dayanan bir spor dalıdır.

Badminton, kolayca öğrenilebilen, bay ve bayan, 7 yaşından 77 yaşına kadar bütün yaş grubunda insanların yapabildiği, ender sporlardandır. Şiddet içermemesi, oynaması ve seyredilmesinin zevkli olması nedeniyle, bayanların da büyük ilgisini çekmektedir. Tenis oyunları gurubundan olması nedeniyle rakipler arasında bir net(file) bulunur, dolayısıyla herkes kendine ayrılan sahada oynar, topu (tüytop) oldukça zararsızdır, böylece yaralanma veya sakatlanma riski en düşük etkinliklerdendir.

Her yaşta ve her performans düzeyinde oynanır ve zevk verir, kişiyi zorlamaz, aşırı yüklenmenin kötü sonuçları oluşmaz. Özellikle ayak hareketleriyle sahayı tutma ve hamleleriyle Türklerin ata sporu kılıç kullanmaya benzemektedir.

Branşın Amacı
Kaz tüyünden yapılmış tüy topla oynanan sporda amaç, file ile ikiye ayrılmış sahada, karşı tarafın topa vuramadan saha zeminine düşmesini sağlamak ve puan kazanmaktır.
Sporcu Özellikleri
Güçlü bacaklar, ani refleksler badminton sporcusunun en önemli özellikleridir. Normal toptan farklı hareket eden tüy top ani bacak hareketleri ve hızlı koşma özelliği gerektirir.

24-) Basketbol Branşı

Basketbol, beşer kişilik takımlar halinde elle ve topla oynanan, yüksekliği 3,05 metre olan pota adı verilen çemberden topu geçirerek kazanmaya çalışılan takım oyunudur. Tüm dünyada popüler olan bir spor türüdür. İlk olarak 1891 yılında James Naismith tarafından oynatılmıştır. James Naismith’in basketbolu Mayas kabilesinin tlahiotenie oyunundan esinlendiği düşünülmektedir.

Branşın Amacı
Beşer kişiden oluşan iki takımın amacı, hücuma kendi alanından başlayan birtakımın basketbol topunu ön alana 8 saniye içinde taşıması ve toplam hücum süresi olan 24 saniyede topu rakip Çemberin içinden geçirerek sayı üretmektir.
Sporcu Özellikleri
Basketbol sporcusu atletik olmalıdır. Oyunun gerektirdiği kıvrak beden de diğer bir özelliktir. Takım sporu olmasından ötürü sporcular, paylaşmayı ve hep beraber hareket etmeyi bilmelidir.

25-) Beyzbol Branşı

Beyzbol’un çıkış tarihi, her ne kadar kesin olarak bilinmese de 18.yy’da “Rounders” isimli İngiliz oyunundan geliştiği sanılır. 1846 yılında ABD’’de New Jersey’de yapılan beyzbol maçı, kurumsal ilk beyzbol maçı olarak sayılır.1846’daki maçtan sonra insanların ilgisini büyük ölçüde çeken beyzbol, hızlı bir şekilde yaygınlaşmaya başladı. Önceleri amatör olarak oynanan bu oyuna rekabet çok olduğu için profesyonel oynanmaya başladı ve 1871’de Ulusal Profesyonel Beyzbol Oyuncuları Birligi kuruldu. Fakat bu birlik 1876 yılında adını değiştirerek Profesyonel Beyzbol Kulüpleri Ulusal ligi oldu. Amatör ve Profesyonel olarak oynanan Beyzbol oyunu git gide daha da heyecanlı ve ilgi çekici bir hale geldi ve 1901 yılında Amerikan Ligi kuruldu. Amerikan Liginin kurulmasından iki yıl sonra ilk defa iki ligin şampiyonları birbiriyle maç yaptı ve 1905 yılında liglerin karşılıklı anlaşmasıyla Dünya Serileri ismi altında iki ligin şampiyonları karsılaşırlar ve böylece beyzbol sezonunu bitirirler.

Branşın Amacı
Beyzbol dokuzar kişilik iki takım arasında oynanan bir oyundur. Beyzbol’ da amaç, takımın dört kale ilerleyip, başladığı kaleye [ana kale] ulaşarak rakipten daha fazla sayı yapmasıdır. Oyunda takımlar sırayla hücum ve savunmaya geçerler.
Sporcu Özellikleri
Beyzbol’ da iç saha oyuncularının hızlı koşucu ve akıcı el hareketlerine sahip olmaları gerekir. Atıcıların güçlü bir kola ve dayanıklılığa sahip olup istikrarlı bir şekilde topu hedefe atması beklenir. Tutucuların ise güçlü kol ve bacaklara sahip olması ve tüm sahayı görebilen tek oyuncu olduğundan oyunu iyi okuyup takımı yönlendirmesi beklenir.

26-) Binicilik Branşı

Binicilik, kısaca ata binme becerisidir. Binicilik; atı iyi durumda kullanma sanatı olup bu iyi durum, atı tam yerinde, sakin, zamanında, güven içinde ve olabildiğince işe uygun kuvvet sarf ettirerek kullanma becerisidir. Biniciliğin tarihi çok eski zamanlara kadar uzanır.

Branşın Amacı
İngiliz ve batı biniciliği olarak iki farklı kulvara ayrılan binicilikte İngiliz biniciliği sportif amaçla yapılır. Sportif binicilikte ise öngörülen parkuru kusursuza yakın şekilde ve en iyi zamanda tamamlamak hedeflenir.
Sporcu Özellikleri
Ata tam hâkimiyet ve sabır binicinin en belirgin özelliğidir. Yıllarca sürecek yoğun bir eğitim programının sonucunda oluşacak bu yetenek dışında kişi en uygun komutları zamanında atına vermeyi bilir.
Branş Kategorileri
Binicilik olimpik bir spordur. Olimpiyatlarda, engel atlama, at terbiyesi, üç günlük yarışma kategorileri bulunur. Ülkemizde bu kategorilerin dışında atlı dayanıklılık ve pony kategorilerinde de yarışmalar düzenlenmektedir.

27-) Bisiklet Branşı

İki tekerlekli bisikletin gelişmeye başlaması ile ortaya çıkan Bisiklet Sporu her yaştan insanın Kadın ve Erkek farkı olmadan yapabildiği, eğlenceli, rekabet değeri yüksek ve oldukça sağlıklı bir spor dalıdır.

Ülkemizde son yıllarda yaygınlaşmaya başlayan Bisiklet Sporu gençler arasında önemli bir konuma gelmiştir. Ayrıca her yaştan insan sayısı artan Bisiklet Yollarında rahatlıkla bu sporu gerçekleştirebilmektedir.

Branşın Amacı
Bisiklet sporunda amaç, belirli bir parkurda bisikletçilerin, birbirleriyle veya zamana karşı yarışıp bitiş çizgisine ulaşmalarıdır.
Sporcu Özellikleri
Bisiklet, hemen çalışınca gelişebilen bir spor dalı değildir. Dayanıklılık, rakibe ve zamana karşı sürat, yarışçının güçlü bir performans göstermesini gerektirir. Yağ oranının az, kas oranının yüksek olmasını gerektiren branşta bisiklet sporcusu, beslenme düzenine dikkat etmelidir.
Branş Kategorileri
Bisiklet sporu; Yol Bisikleti, Dağ Bisikleti MTBİ, Pist Yarışları ve BMX Yarışları olmak üzere dört kategoride yapılır.

5/5 - (13 votes)
(Visited 713 times, 1 visits today)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir