Paralimpik Spor Dalları

Paralimpik Spor Dalları

Paralimpik Yaz Oyunları sporları
– Ağırlık kaldırma
– Atletizm
– Atıcılık
– Tekerlekli sandalye basketbol
– Binicilik
– Bisiklet
– Boccia
– Çim bowlingi
– Dalış
– Eskrim
– Futbol
– Goalball
– Halter
– Judo
– Masa tenisi
– Tenis
– Okçuluk
– Tekerlekli sandalye rugby
– Voleybol
– Yelken
– Yüzme

Paralimpik Kış Oyunları sporları
– Alp disiplini
– Biatlon
– Kayaklı koşu
– Tekerlekli sandalye körlingi
– Kızak
– Buz hokeyi

Ağırlık kaldırma : Ağırlık kaldırmadünyanın en süratli gelişen Paralimpik spor dalıdır. İlk defa 1964te yapılan iki. Paralimpik Oyunlarda programa alınan ağırlık kaldırma yarışmalarına, sadece omurgası zedelenmiş sporcular katılabiliyordu.vakit içinde diğeri engelli gruplarının da katılımının ve engelsiz sporculara uygulanan kuralların geçerli olmasının sağlanmasıyla, bu dalda kritik değişiklikler ve gelişmeler oldu. 1992 Barselona Paralimpik Oyunlarında, ağırlık kaldırma yarışmalarında 25 ülkenin sporcuları yarıştılar. 1996 Atlanta Oyunlarına gelindiğinde bu sayı 2 katından çok artmıştı; 58 ülkenin sporcularının yarıştığı 96 Paralimpik Oyunlarında bu dalda yarışmak üzere 68 ülke kayıt olmuş, yalnız bütçe yetersizliği nedeniyle on ülke yarışamamıştı. 1996dan beri bu sayı beş kıtadan toplam 109 ülkenin üyeliğiyle sürekli 1 artış göstermektedir. Uluslararası Paralimpik Komitesine bağlantılı (IPC) IPC Powerlifting Comittee, on ağırlık sınıfında, farklı engelli kategorilerinden bayan ve erkek sporcuların karşılaşmalara katılımını sağlamaktadır. Ağırlık kaldırma yarışmalarını yöneten, IPC Powerlifting Comittee 1989 yılında kuruldu. Bu komite 1 başkan, 1 hekim, 3 aza ve 1 sporcu temsilcisinden oluşmaktadır ve bütün Paralimpik Oyunlarda olduğu gibi mesuller, gönüllü kişilerdir. Komitenin başkanı, Uluslararası Federasyonun irtibat kurduğu asıl mesul bi şekilde bu sporu bütün türlü toplantıda temsil eder ve bu alanda düzenlenen Dünya Şampiyonaları, Paralimpik Oyunlar ve Bölge Yarışmalarını düzenleyen komitelere lazım desteği verir. Paralimpik Oyunların, dünya, bölge ve kıta yarışmaları sonuçlarının ve dünya ve kıta rekorlarının her sporcular ve teknik adamlar tarafından izlenebilmesi sebebiyle 1 dünya sıralaması sistemi geliştirilmiştir. 2000 Sydney Olimpiyatlarında, ilk defa bayanlar da ağırlık kaldırma yarışmalarına katılmışlardır. Paraplejik, ampüte, çocuk felci ve beyin felci olan sporcuların yaptığı bu spor sadece bench press dalını içerir.

Atıcılık : Sporcular bu dalda 2 kategoride yarışırlar; tekerlekli sandalyede ve ayakta. Bayan ve erkek sporcular tabanca ve tüfek atışlarında mücadele ederler. Havalı tüfek ve 22 kalibre atışları da yarışmalarda mekan alır. Atıcılık yarışmaları havalı ve 22 kalibrelik silahlar dalında yapılır. Yarışmaların kurallarıuluslararası Engelliler Atıcılık Komitesi tarafından belirlenir ve kurallar herhangi 1 engeli olmayanlar birlikte engelli sporcular arasındaki farkları dikkate alır. Atıcılık yarışmalarında, farklı engelli sınıflarına ile birlikte, yalnız eşdeğer yetilere sahip sporcuların ile, bireysel veya takım halinde yarışmalarını sağlayacak fonksiyonel 1 sınıflandırma sistemi kullanılır.

Atletizm : En çok faaliyet ve katılıma sahip bu dal Paralimpik Oyunların gelişimini de yansıtmaktadır. Gülle, disk atma, cirit, ve sopa atma (beyin felçli sporcular için) da ile birlikte olmak üzere dokuz alan yarışması gerçekleştirilir. Diğer etkinlikler; uzun, yüksek, 3 adım atlama, pentatlon ve maratonu içermektedir. Atletizmde bütün kategoriden engelli sporcu yarışmaktadır. Atletizm 1960tan beri Paralimpik Oyunların kapsamındadır. Atletizm yarışmaları bütün engelli kategorilerindeki sporculara açıktır. Birtakım sporcular tekerlekli sandalyeyle, çoğu protezle, görme engelliler de görme yetisi olan eşlikçileriyle beraber yarışırlar. Yarışmalar koşma, atma, atlama, pentatlon ve maraton dallarında yapılır. Sporcular işlevsel sınıflandırmalarına göre yarışırlar ve olabilir olan en çok sayıda sporcunun katılımını sağlamak amacıyla bu müsabaka tanımları devamlı yenilenir.

Basketbol : En popüler sporlardan biri olan basketbol, tekerlekli sandalyeli sporcular tarafından oynanmaktadır. Pota yüksekliği ve saha boyutları uluslararası Basketbol Federasyonu (FIBA) yönetmeliğine uygundur. Her uluslararası basketbol karşılaşmaları 40 dakika sürmektedir.

Binicilik : Her gruptan engelli sporcular bu dalda eşdeğer kategorideki sporcularla dresaj etkinliklerinde yarışır. Paralimpik binicilik yarışları beyin felci (cerebral palsy) kategorisine ve fiziksel, görme ve zihinsel engelli sınıflarına giren bütün sporculara açıktır. Dresaj yarışmalarında bireysel bi şekilde yarışan binicilerin, yürüyüş ve yön değişiklikleri kapsayan 1 atik tamamlamaları zorunludur. Paralimpik Oyunlarda bütün biniciler işlevsel profillerine göre gruplanır ve atlarını denetim etme ve yönlendirme yeteneğine göre değerlendirmeye tabi tutulurlar.

Bisiklet : Bisiklet yarışları engelli sporcular sebebiyle görece yepyeni 1 spor dalıdır. 1980lerin başında ilk defa görme engelliler bisiklet dalında yarışmaya başladılar. Beyin felci (cerebral palsy) ve ampute kategorileri ise 1984 Uluslararası Engelli Oyunlarında yarışmalarına katıldı. 1992 Paralimpik Oyunlarına kadar ayrı yarışan bu 3 engelli grubu, 1992de hem pist, hem de yol yarışlarında olağanüstü başarı gösterdiler. Bisiklet yarışları tekler ve takım (bir ülkeyi temsilen 3 kişi) yarışları bi şekilde yapılır. Beyin felci kategorisinde standart yarış bisikletleri ve birtakım sınıflarda 3 tekerlekli bisiklet kullanılır. Görme engelli sporcular, görme yetisine sahip 1 takım arkadaşlarıyla 2 karakter bisikletlerde yol ve vakit (time trial) yarışlarına katılırlar. Ampute ve kalıcı devinim bozuklukları olan sporcular ise ihtiyaçlarına göre yapılmış, hususi bisikletlerle bireysel yol yarışlarına katılırlar. Pist ve yol bisiklet yarışları, rahatsızlıklara göre 3 sınıfa ayrılmaktadır; beyin felci, görme bozukluğu ve devinim bozukluğu.

Bunu da oku :  Kış Paralimpik Oyunları

Boccia : İlk defa 1992 Barcelona Oyunlarında programa alınmışsa da kökleri epey eskilere dayanan 1 spordur. Beyin felci (cerebral palsy) kategorisindeki sporcular arasında epey sık oynanır. Boccia yarışmacının kas kontrolünü ve dikkatini ölçer. Karşılaşmalarda oyuncuların konsantrasyonu ve dikkati hemen göze çarpar.Bocciada amaç deriden yapılmış topları atarak, vurarak veya yardımcı 1 alet kullanarak ilerletmek ve erek bi şekilde koyulan ufak ak topa olabildiğince yaklaştırmaktır.Sporcular tek veya takım halinde yarışırlar. Müsabaka zemini düz ve pürüzsüzdür. Bir dikkat oyunu olan boccia, Paralimpik Oyunlardaki çıkışını Barcelonada gerçekleştirdi. Bu oyun, boyun felçli sporcuların uzun, kısa 1 oyun alanında deri topları ak 1 erek topun olabildiğince yakınına atmaları birlikte gerçekleştirilir. Bayanlar ve erkekler takım ve fert etkinliklerinde yarışır. Boccia İtalya kökenli 1 oyundur.

Dalış : Uluslarrası Engelli Dalgıçlar Organizasyonu (Handicapped Scuba Association) Türkiye de Kurs Direktörü ve Eğitmen yetiştiricisi ERCAN TUTAL öncülüğünde gönüllü eğitmenlerden oluşan 1 ekip engellilere ücretsiz bi şekilde dalış eğitimi veriyor.1997 yazından beri Dalmak Özgürlüktür sloganı çerçevesinde yürütülen gönüllü çalışmalarda farklı engel gruplarından 200 şahıs sualtı dünyası birlikte buluştuuluslararası standartlardaki dalış faaliyetleri alternative campta sürek ediyor.

Eskrim : Bu spora tekerlekli sandalyeli, ampüte ve beyin felçli oyuncular katılır. Her sporcular yere bağlantılı tekerlekli sandalye üzerinde yarışır. Böylelikle bedenin üst kısmının rahatça devinim etmesi sağlanmış olur. Seyirci gözüyle bakıldığında, Paralimpik Oyunlardaki eskrim yarışmalarının en dikkat çekici özelliği bütün sporcuların yere sabitlenmiş tekerlekli sandalyelerle yarışmasıdır. Bununla ile bu tekerlekli sandalyeler eskrimcilere devinim özgürlüğü sağlar ve sporcular geleneksel eskrim yarışlarındaki kadar süratli devinim edebilirler. Tekerlekli sandalyedeki sporcular sebebiyle eskrim ilk bi şekilde Sir Ludwig Guttmann tarafından, 1953te tanıtılmış ve 1960ta Roma Paralimpik Oyunlarının programına alınmıştır. Müsabaka kuralları o zamandan günümüze, tekerlekli sandalyeyi yere sabitleme tekniklerindeki gelişmeler doğrultusunda kademeli bi şekilde değiştirilmektedir. Tekerlekli sandalye kullanan, ampute olan veya beyin felci (cerebral palsy) engellisi olan bayan ve erkek eskrimciler yıllardan beri uluslararası yarışmalarda epey kritik başarılar elde etmektedirler. Tekler ve takım halindeyapılan karşılaşmalar flöre, epe (erkek ve bayan) ve kılıç (erkek) dallarını kapsar.

Futbol : Çeşitli derecelerde beyin felci olan sporcuların oynadığı 1 futbol türüdür. Kurallar, birtakım değişiklikler dışında olimpik futbolla aynıdır. Bütün takımda 11 yerine 7 oyuncu mekan alır. Saha daha küçüktür ve maçlar 20şer dakikalık 2 devre halinde oynanır. Futbolun uluslararası popülaritesi, bu sporun Paralimpik Oyunlarda da oynanması ve yaygınlaşması sonucunu getirmiştir. Sadece beyin felci (cerebral palsy) engellisi olan erkek sporcuların katıldığı futbol karşılaşmalarında, birtakım ufak değişikliklerle FIFA kuralları uygulanır. Bu değişiklikler oyunun heyecanını arttırmak ve oyunu, sporcuların engellerini dikkate alarak düzenlemek amacına yöneliktir. Ofsayt kuralının olmaması, sahanın ve kalenin daha ufak olması, taç atışlarının tek kolla da yapılabilmesi değişikliklere verilebilecek misaller arasındadır. 1 takım en az 11 oyuncudan oluşur.

Golbol : Goalball takımlarla oynanan 1 top oyunudur. Sadece görme engelli bayan ve erkek sporcular tarafından oynanır. Bütün takımın sahada 3 oyuncusu bulunur ve amaç topu karşı tarafın kalesine atmaktır. Maçlar toplam 14 dk sürer ve iki denk yarıdan oluşur.Goalballu görme engeli olmayan sporcularca oynanan diğer toplu, takım oyunlarından 3 unsur ayırır. Birinci bi şekilde, içindeki ziller nedeniyle devinim halindeyken çıngırak gibi ses veren 1 topla oynanır ve böylelikle topun pozisyonu ve yeri dinleme yoluyla belirlenebilir. İkinci bi şekilde kabartma işaretleri olan 1 sahada oynanır; bu kabartma işaretlere ayakları veya elleriyle dokunan oyuncu, sahadaki yerini ve yüzünü döndüğü yönü anlayabilir. Üçüncü bi şekilde ta, bütün oyuncular gözlerine kara maskeler takarlar ve böylelikle tümünün denk koşullara sahip olması sağlanarak, asla görmeyen veya epey az görenlerin dezavantajları ortadan kaldırılır. Topun içindeki zillerin oyuncuları yönlendirmesine, sporcuların iyi konsantre olabilmelerine ve topa anında tepki verebilmelerine imkân vermek sebebiyle, oyun sırasında salon tamamen sessiz olmalıdır. Kazanılan bütün sayıdan sonraları yükselen tezahüratları izleyen sessizlik tekrar oyuna dönüldüğünün işaretidir. Bu spor, 2 ucunda birer kale bulunan 1 sahada görme engelliler tarafından oynanır. Amaç, topu rakip savunmayı aşarak kaleye atmaktır. Bütün takımda 3 oyuncu vardır. Müsabaka topunun içindeki 1 çıngırak, savunma oyuncularının topun yerini belirleyerek kaleyi korumalarını sağlar. İki yedi dakikalık devre sonunda yüksek skoru alan taraf kazanır.

Judo : Judodaki dokunma, denge ve duyarlılık unsurları bütünüyle veya kısmen görme özürlü oyuncuların gelişmiş becerilerini sergilemelerine fırsat verir. Sporcular ufak değişikliklerle ile milletler arası Judo Federasyonu kurallarına elverişli bi şekilde yarışırlar. Her faaliyetler nakavt karşılaşmalarıdır. Paralimpik Oyunlardaki judo karşılaşmalarının diğeri judo karşılaşmalarından tek farkı, minderin müsabaka alanını ve bölgeleri gösteren 1 dokuya sahip olmasıdır. Görme engelli erkek sporcuların katılabildiği karşılaşmalar Uluslararası Judo Federasyonunun koyduğu kurallara göre yapılır. Judo Paralimpik Oyunların programına 1988 Seoul Oyunlarında alınmıştır. Dört sene sonraları Barselonada yapılan 1992 Paralimpik Oyunlarına, judo dalında, 16 delegasyonu temsilen 53 sporcu katılmıştır.

Bunu da oku :  Paralimpik Oyunları: Engelleri Aşan İnanç ve Yetenek Şöleni

Masa tenisi : Birey ve takım karşılaşmaları oynanır. Tekerlekli sandalyedeki sporcular sebebiyle ayarlamalar gerçekleştirilir. Paralimpik Oyunlarda masa tenisi karşılaşmaları 2 biçimde yapılır: ayakta ve tekerlekli sandalyeyle. Yazılım kapsamında tekler, takım, açık erkekler ve bayanlar karşılaşmaları vardır. Sporcunun engeline göre 10 sınıf belirlenir ve sporcular bu 10 sınıftan biri kapsamında yarışırlar. Paralimpik Masa Tenisi karşılaşmaları, tekerlekli sandalyeyle yarışan sporcular sebebiyle yapılan küçük tefek değişiklikler dışında, temel bi şekilde Uluslararası Masa Tenisi Federasyonunun belirlediği kurallara göre yapılır. Masa tenisi dalında, Paralimpik Oyunlara ilave bi şekilde, dört yılda 1 Dünya Şampiyonası düzenlenmektedir. Sporcular buna ilave olarak Avrupa Oyunları, Pan Amerikan Oyunları, Pan Afrikan Oyunları, ırak Doğu Oyunları gibi kritik bölge şampiyonalarında da yarışırlar. Her bu yönleriyle engelliler masa tenisi, hakikat anlamda uluslararası 1 spordur ve 50 ülkede oynanmaktadır.

Okçuluk : 1948 Stoke Mandeville Oyunları okçuluk yarışmaları birlikte açıldı ve bu sporun önemi 44 sene sonraları Paralimpik sporcu Antonio Rebollo, Barcelonada Olimpik ve Paralimpik ateşleri yaktığında en yüksek noktaya ulaştı. Bu dalda fert ve takım etkinlikleri, ayakta ve tekerlekli sandalye yarışmaları düzenlenmektedir. Ampüte, beyin felçli ve tekerlekli iskemleli oyuncular yarışmaktadır. Engelli sporcular 50 yıldan çok 1 süredir okçuluk yarışmalarına başarıyla katılmaktadırlar. 1948de İngilterede düzenlenen Stoke Mandeville Oyunlarından beri Bayanlar ve Erkekler kategorilerinde ayakta ve tekerlekli sandalyede yarışan okçular gücün ve keskin nişancılığın en güzel örneklerini vermektedirler. Paralimpik Oyunlar programı tekler, çiftler ve takım yarışmalarını içerir. Müsabaka ve değerlendirme usulleri Olimpiyat Oyunlarındakinin aynıdır.

Rugby : İleri derecede omurga hasarı görülen sporcuların oynadığı rugby, Sydney 2000de ilk defa paralimpik 1 spor bi şekilde oynandı. Rugbynin, dünyada en süratli gelişen tekerlekli sandalye sporu olduğuna inanılmaktadır.

Tekerlekli Sandalye Basketbol : Çok yüksek 1 fizik kondisyon ve teknik beceriyle ile hızlı 1 şekilde mekan değiştirmeyi gerektiren tekerlekli sandalye basketbol karşılaşmaları, Paralimpik sporlar arasında epey kritik 1 yere sahiptir. Tekerlekli sandalye basketbol karşılaşmaları, Uluslararası Tekerlekli Sandalye Basketbol Federasyonu (IWBF) tarafından belirlenen kurallar ve sınıflandırmalar çerçevesinde yapılır. Bu düzenlemeler, ayakta oynanan basketboldakine eş saha büyüklüğü ve pota yüksekliği gibi konuları da içerir. Tekerlekli sandalye basketbol karşılaşmaları ayakta oynanan basketbol karşılaşmalarıyla kritik ortak özelliklere sahip olmakla beraber, kendine özgü, benzersiz stiliyle değişik ve ayrı 1 yere sahiptir. Yardımlaşma esasına dayalı alan savunması ve adam adama savunma epey sık kullanılır. Sporcuların tekerlekli sandalyedeki hareketlerini ayarlamak sebebiyle geliştirilen değişik 1 top saydırma kuralı ve yüksek 1 yoğunluğu olan bu spor, kendi atak sistemini yaratmıştır. Sahadaki hareketi arttırmak sebebiyle, 1 takım çoğunlukla 3 defans oyuncusu ve 2 pivottan oluşur. Topu alıp yuvarlama en etken saldırı taktiğidir.

Tekerlekli Sandalye Rugby : Tekerlekli sandalye rugby karşılaşmalarına kol ve bacak felci (paraplegia veya tetraplegia) engellisi olan erkek ve bayan sporcular katılır. 1972de Kanadada doğan bu spor, hayli yepyeni 1 dal olmakla beraber, büyük 1 hızla yaygınlaşmaktadır. Tekerlekli sandalye rugby; basketbol, futbol ve buz hokeyinin 1 karışımıdır ve basketbol sahasında oynanır. Takımlar dört asıl ve sayıları sekize kadar çıkabilen yedek oyunculardan oluşur. Sporcular yeterliliklerine göre sınıflandırılır ve bu sınıflandırma sonucunda 0.5 birlikte üç.5 arasında değişen puanlar alırlar. Sahadaki dört oyuncunun toplam puanları 8.0i geçemez. Oyunda 1 voleybol topu kullanılır: bütün on snde 1 sektirilmesi gereken bu top taşınabilir, saydırılabilir veya vurma dışındaki bütün yolla, diğer oyuncuya geçirilebilir. Sporcular topu karşı tarafın kale çizgisinden ileri taşımak suretiyle sayı yapmaya çalışırlar. Tekerlekli sandalye rugby karşılaşmaları 8er dakikalık 4 bölümden oluşur.

Bunu da oku :  Paralimpik Yaz Oyunları

Tekerlekli Sandalye Tenis : Tekerlekli sandalye tenis karşılaşmaları Paralimpik Oyunlar programına 1992de alındı. İlk bi şekilde 1970lerde Amerikada yapılmaya başlanan bu spor, günümüzde yaygınlaşmasını sürdürmektedir. Karşılaşmalarda geleneksel tenis kuralları uygulanır ve tenisin ana unsurları olan beceri, kondisyon ve strateji, burada da esastır. Tek fark topun yerde iki kere sektirilmesine müsade verilmesidir. Karşılaşmalara yalnız, tıbbi bi şekilde tespit edilmiş, hareketle alakadar 1 engeli olan sporcular katılabilir. Paralimpik Oyunlar programında tekerlekli sandalye tenis karşılaşmaları, tekler ve çiftler sınıflarında yapılmaktadır. Sporcular Paralimpik Oyunlara ilave bi şekilde, dünya üzerindeki pek epey farklı karşılaşmaya ve turnuvaya katılmaktadır. Uluslararası Tenis Federasyonu (ITF) bütün yılın sonunda, tekerlekli sandalye tenis sıralamalarını ve ulusal sıralamaları belirler.

Tenis : Tenis, tekerlekli sandalyedeki sporcular tarafından oynanır. Geleneksel tenisten tek farkı, topun karşılanmadan önce kortta 2 defa sekebilmesidir. Oyuncular 2 grand slam turnuvasına katılırlar; akıl Open ve Avustralya Open Uluslararası Tekerlekli Sandalye Federasyonu tarafından sıralamaya tabi tutulurlar. Oyuncular, bayan ve erkek, tek ve çift kategorilerinde yarışır.

Voleybol : Ampüte ve Les Autres kategorisindeki sporcular tarafından oynanan voleybol, oturarak ve ayakta olmak üzere 2 ayrı biçimde oynanır. Oturarak oynayan sporcular daha ufak 1 sahada, daha alçak 1 filede mücadele eder. Paralimpik Oyunlardaki voleybol karşılaşmaları ayakta voleybol ve oturarak voleybol olmak üzere ikiye ayrılır. Böylece karşılaşmalara her engelli kategorileri katılabilir. Üst düzeyde ekip çalışması, beceri, strateji ve yoğunluk, bütün 2 oyun türünde de hakim olan unsurlardır. Geleneksel voleybol ve oturarak voleybol arasındaki tek fark, oturarak oynanan voleybolda file boyunun daha alçak ve sahanın daha ufak olmasıdır. Bu durum, oyunun hızını arttırır.

Yelken : 1996 Atlanta Paralimpik Oyunlarında gösteri sporu olan yelken, 2000 Sydney Paralimpik Oyunlarında madalyalı 1 spor bi şekilde kabul edilmiştir. Bütün engelli kategorilerinden sporcuların katılabildiği yelken yarışlarının sınıflandırma sistemi beş faktöre göre belirlenmektedir: dayanıklılık, el fonksiyonu, manevra kabiliyeti, görme ve duyma. Paralimpik Oyunlarda kullanılan yatlar mavnalıdır; bu çeşit 1 tasarım yatın dengesini arttırır. Bunun yanı dizi mavnalı yatların açık kokpitleri de yelkencilere daha çok mekan sağlar. Yelkenciler filo formatında yarışırlar, yani her yatlar eşdeğer anda yarışır. Puanlar yatların yarışı bitirme durumlarına göre hesaplanır. Uluslararası Yelkencilik Federasyonu, Uluslararası Engelli Yatçılar Federasyonunu 1991de aza bi şekilde tanımış ve ardından ilk resmi Dünya Engelliler Şampiyonası düzenlenmiştir. Uluslararası Engelli Yatçılar Federasyonu (IFDS) bu alandaki resmi mesul ve yetkili federasyondur. Engelli sporcular yelken aktivitelerine birtakım ekipman değişiklikleriyle katılabilirler. Yelkende de ilk paralimpik yarış Sydney 2002de gerçekleştirilmiştir.

Yüzme : Eski zamanlardan bu yana kadar yüzme, engelliler sebebiyle kritik 1 fizyoterapi ve rehabilitasyon yöntemi olmuştur. Spor bi şekilde ise bugün bundan sonra yüzme yarışları, Paralimpik Oyunlar kapsamındaki en popüler ve geniş katılımlı spor karşılaşmaları arasındadır. Yüzme yarışlarına her engelli kategorilerindeki sporcular katılabilirler ve yarışırken hiçbir protez veya herhangi 1 yardımcı alet kullanamazlar. Yüzme yarışları her sporculara açıktır. Faaliyetler 2 gruba ayrılır; görme engelli sporcular ve diğerleri. Atlantada ilk defa bi şekilde zihinsel engelli sporcular da yüzme dalında yarıştılar. Yüzme, seçkin paralimpik sporcuların başarılarının dikkat çekmesinde rol oynamıştır. Mesela, Amerikalı 1 paralimpik sporcu, Amerikan Olimpiyat Takımına girebilmek sebebiyle gereken saniyeye 1/100 gibi az 1 süre farkla yaklaşmıştır.

5/5 - (5 votes)
(Visited 177 times, 1 visits today)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir