Olimpiyatlarda Türkler

1924 olimpiyat oyunlarında Türkiye

Türkiye’de modern sporların doğuşu ve TMOK’un kuruluşu
Tanzimat’a (1839) kadar 200 yıl boyunca dünyaya kapılarını kapatan Osmanlı’da çağdaş sporlara geçiş 19. yüzyılın ikinci yarısında imparatorluğun Batı’ya açılan pencereleri olan okullarda başladı. Türkiye’de modern spor öğretimine 1860’lı yılların başlarında Amerikalı öğretmenlerin görev aldığı Robert Kolej’de, 1860’lı yılların sonlarında ise öğretim kadrosunu Fransızların oluşturduğu Galatasaray Lisesi’nde (Mekteb-i Sultani) rastlıyoruz. Robert Kolej bünyesinde başlatılan ‘Field Day’ düzenlemesinin özünde atletizm yarışları vardı (1864). Daha sonra buna benzer düzenlemeler diğer okullarda da yapılmaya başlandı. Sadrazam Ali Paşa tarafından Galatasaray Lisesi’ne getirtilen Fransız beden eğitimi öğretmeni Curel, okuldaki geniş bir alanı cimnastikhaneye dönüştürdü. Okulun eğitim programına cimnastiği zorunlu ders olarak koyduran (1868) Curel, iki yıl sonra çalışmalarının meyvelerini almaya başladı. Milli Eğitim Bakanlığı’nın emriyle 1869’da ortaokullara (Rüştiye), 1870’te tıp okuluna (Mekteb-i Tıbbiye), 1877’de liselere (İdadi) cimnastik ve eskrim dersleri konuldu.

İlk Cemiyet Kuruluyor
Sultan 2. Abdülhamit’in 24 Temmuz 1908’de Manastır ve İstanbul’da İkinci Meşrutiyet’i ilan etmesi üzerine cemiyet kurmak serbestleşti. Selim Sırrı Tarcan, Osmanlı Milli Olimpiyat Cemiyeti’ni kurmak için çalışmalara başladı. Kendisi öğretmen olduğu için cemiyet başkanlığına Gazeteci Ahmet İhsan Tokgöz’ü uygun gördü. Genel Sekreterlik görevini Tarcan üstlenirken üyeliklere Hasip Bayındırlıoğlu, Asaf ve Cevat Rüştü kardeşler getirildiler.

Bunu da oku :  Olimpiyat Oyunlarının Tarihçesi

Türkiye Millî Olimpiyat Komitesi 1908 yılında kurulmuş ve 1911 yılında Uluslararası Olimpiyat Komitesi tarafından kabul edilmiştir. Türkiye’nin ilk Olimpiyat Oyunları’na iştirakı ara oyunlar diye adlandırılan Osmanlı Devleti yıllarında 1906 Atina oyunlarıdır. Bu tarihten itibaren genelde düzenli bir şekilde her organizasyonda yer alan Türkiye, 1920 Anvers oyunlarına I. Dünya Savaşı’na neden olan ülkeler (Almanya, Avusturya, Macaristan, Türkiye ve Bulgaristan) sıfatına sahip olması nedeniyle Uluslararası Olimpiyat Komitesi tarafından organizasyona davet edilmedi. 1932 Los Angeles oyunlarına ise yolun uzaklığı ve masrafların çokluğu nedeniyle Türkiye Millî Olimpiyat Komitesi tarafından ABD’ye sporcu gönderilmedi. 1980 Moskova oyunlarına SSCB’nin Afganistan’ı işgalini protesto eden pek çok batılı ülke gibi oyunlara sporcularını göndermemiştir.

Genel madalya durumu
Bugüne kadar Türkiye adına 75 sporcu, 39 altın, 24 gümüş, 28 bronz olmak üzere toplam 91 olimpiyat madalyası kazanmıştır.

5/5 - (1 vote)
(Visited 119 times, 1 visits today)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir